Nesnelerin İnterneti (iot) Nedir?

Nesnelerin interneti veya IoT (Internet Of Things) ne anlama geliyor ? Neden son zamanlarda bu kavramın adını duymaktayız ? IoT sadece yaşam tarzımızı değil çalışma şeklimizi de değiştirecek bir kavramdır.

Teknolojinin gelişmesi ve internetin yaygınlaşması ile iletişim her anlamda başka bir seviyeye geldi. İlk önce kablolar vasıtasıyla internete bağlanırken artık kablosuz (Wi-Fi) olarak internete bağlanmaktayız.(Tabii bazı özel durumlar için hala kablolu bağlantılar kullanılmakta). Kablosuz bağlantılarında etki mezili (range) arttıkça internete evimizdeki modemin kapsamından çıkıp dışarıda da hatta şehirler arası yollarda bile kesintisiz ulaşabilir hale gelmeye başladık.

İnternete bağlanan makinalarda da değişim oldu. Eskiden internete masaüstü (desktop) bilgisayarlarımız ile girerken sonrasında dizüstü (laptop) bilgisayarlarımız ile girmeye başladık. 2000'li yılların ortalarında ise tabletler ve cep telefonları bu listeye eklendi.

Fakat burada bir konuya açıklık getirmemiz gerekmekte. Birçok insan internete bağlanma kavramını bir websiteye girme veya onun uygulamasını açma olarak algılamakta. İnternete girmek (veya bağlanmak) aslında çok geniş bir kavram. Bizim websitelerde dolaşma işlemlerimize web'e girmek olarak tanımlamamız daha doğru bir kavram. Daha detaylı bilgiyi Nedir bu www adlı yazıda bulabilirsiniz.

Peki bunları anlattıktan sonra gelelim IoT'nin önemine. Öncelikle IoT'nin tanımından başlayalım. IoT, internet bağlı olup kendi başına bilgiyi elde eden, bunu diğer internete bağlı olan nesnelerle paylaşan (gönderen) veya elde ettiği bilgilerle belli konularda karar verip ona göre işlem yapan fiziksel cihazların bulunduğu sisteme verilen isimdir.

Bu kavramın ilk ortaya çıkışı aslında 2000'li yılların başına dayanmakta. 1999 yılında Kevin Ashton (MIT de Auto-ID Labs kurucu ortağı), P&G firmasına yaptığı bir sunumda internetin öneminden bahsederek şirkete bazı işlerinin RFID (Radio-frequency identification) yoluyla konuşan cihazlarla yapılmasını önerdi. Bu yapı yani şirket içindeki belli cihazların içine yerleştirilen sensörler ile radyo frekanslarını alarak veya göndererek birbirleriyle iletişime geçmesiydi. Bunu "Nesnelerin İnterneti" olarak nitelendirmişti.

İnternetin yaygınlaşması, hızlanması ve ucuzlaması ve mikro sensörlerin yaygınlaşması birçok cihazın internete bağlanabilmesini mümkün kılmaya başladı. Trafik ışıklarından ev aletlerine, gözlüklerden tıp cihazlarına kadar çeşitli ürünlerin bu şekilde üretim planlarının yapılması hatta üretimi başladı.

Önümüzde 10 yıl içinde IoT sistemine bağlı cihaz sayısının 100 milyar civarında olması bekleniyor..

Peki neden Nesnelerin interneti bu kadar önemli ?

Bir cihazın etraftan topladığı verileri kullanarak kendi başına işlem yapması veya bu veriyi analiz ettikten sonra başka bir cihaza gönderip onun işlevselliğini arttırmasının biz insanlara çok faydası olacaktır.

Bunu bir iki örnekle açıklayalım..Bir seranız var ve burada ısı ve sulama işlerini yapan cihazlarınızın IoT sistemine bağlı olduğunu düşünün. Seranın ısısını ayarlayan cihazın 10 günlük hava tahminlerini dışarıdan alıp ona göre ısıyı değiştirdiğini gene bu cihazın sulama işini yapan cihaza ısı verisini yollayıp sulamanın zamanlamasını değiştirebildiğini düşünün. Başka bir örnekte ise, bir hastalığınız var ve doktora gidiyosunuz. Doktorunuz sizi muayene ettikten sonraki 1 hafta vücudunuzdaki değişimleri takip etmek istiyor. Giydiğiniz kıyafetlerdeki sensörler vucüdunuzdaki bilgileri (örneğin kalp atış bilgilerini) doktorun önündeki ekrana getiriyor. Sıkıntılı bir durumda doktorunuz bunu size haber verebiliyor.

Nesnelerin İnterneti şirketleri nasıl etkileyecek ?

Giderek artan bir şekilde, bazı kuruluşlar daha verimli çalışmak, müşterileri daha iyi anlamak, daha iyi hizmet sunmak için IoT kullanıyor. Akıllı cihazları kullanan firmalar stratejik olarak rekabet avantajı sağlamaya başladılar. Tüketicilere daha etkin bir şekilde pazarlanma yapmalarına yardımcı olan bu cihazlar, bir tüketicinin bir mağazanın içindeki davranışını izleyerek satışın artmasını sağlayan özel ürünlerin önerilerini yapıyor.



İlginizi Çekebilir

SaaS Nedir?

Typescript Nedir?

CRM Nedir?

Çocuklar İçin Robotik Kodlamanın Önemi

Hacker Kimdir?