Big Data (Büyük Veri) Nedir?

Bir şey veya durumla ilgili ne kadar çok bilginiz varsa onun gelecekte ne olacağı ile ilgili tahminleriniz o kadar güvenilir olur.

Verinin yada başka bir ifadeyle bilginin toplanıp, analiz edilmesi yaşadığımız dünyayı anlamamıza yardımcı olmaktadır. Bilgisayarlar hayatımıza girmeden önce de insanlar verileri sahip oldukları teknolojinin izin verdiği ölçüde toplamaktaydı. Bu bazen yazılı tabletler oldu bazen de kağıtlar.

Bilgisayarlar hayatımıza girince verileri veritabanlarında tutmaya başladık. Buradaki veriler geleneksel veri işleme metodları ile tutulmaktadır. Buradaki veriler bir düzen içindedir. Bir excel dosyası düşünün buradaki bir veri kolon ve sütünda bulunur. Büyük veritabanlarında da mantık hemen hemen aynıdır.

Büyük Veri Nedir ?

Verilerin geleneksel veri işleme metodları ile düzenlenemediği, doğal olarak da bu yapılar tarafından anlamlandırılamadığı durumlarda kullanılan işlemlere verilen isimdir..

Bunu biraz açmak gerekirse, artık birçok cihaz tarafından veri yaratılmaktadır. Siz bir sosyal medya platformuna fotoğraf yuklerken, cep telefonunuz veya arabanızdaki GPS sizin konumunuzu belirlerken, mobeseler sizi kayıt ederken, arama motorlarını kullanırken, video izlerken aslında ister istemez bir veri yaratmaktasınız. Bunların hepsi, yani bu saydığımız hareketlerin oluşturduğu veriler çeşitli merkezlere iletilmektedir. Bunlar birçok farklı yerden geldikleri için (ve bu kanallar her geçen gün daha da çeşitlenmektedir) toplanan verilerin yapılandırılmaları yani bir düzene sokulmaları gerekmektedir. İşte burada bu ham verileri işleyen ve anlamlı hale getiren algoritmalar ve simülasyonlar büyük veriyi (big datayı) oluşturur. Buradan da anlaşıldığı üzere yapılandırılan veriler artık sadece yazılardan ibaret olmayıp, fotoğraflar, sesler ve videolardan da oluşmaktadır.

Bu yüzden siz webte arama yaparken, bir sitede dolaşırken veya bir konu ile ilgili video izlerken sonrasında onunla alakalı reklamların gelmesi şans değildir.

Hiç düşündünüz mü ?

Herkesin bildiği ve kullandığı sosyal medya platformları veya arama motorları hizmetlerini bedava sunarken (yani ücretsiz üye olduran ve arama yaptıran) nasıl dünyanın en değerli şirketleri oluyorlar. Bu hizmetlerden para kazanmıyorlarsa nereden kazanıyorlar ? Cevabı çok basit. Reklamlardan. Peki insanlar neden bu platformalara reklam veriyor ?

Bunun cevabı onların çok popüler olması değil. Popülerlikten çok, oraya verilen reklamın istenilen hedef kitleyle buluşturulmasındaki başarı. Peki bu başarının sırrı ne ? Sizin bu platformlardaki hareketlerinizin big data ile çok iyi analiz edilip hangi reklama ilgi duyacağınızı bilmeleri.

Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından birinin neredeyse hepimizin kullandığı bir mesajlaşma uygulamasını 19 milyar dolar gibi bir paraya satın alması, bu mesajlaşma uygulamasını kullanmak için kullanıcı adı ve şifre yerine sadece cep telefonu numarasına ihtiyaç duyulması, gene bu sosyal medya platformunun ayrıca dünyanın en popüler fotoğraf yükleme uygulamasını da satın alması, ve buraya yüklenen fotoğrafların da çok büyük bir kısmının cep telefonundan çekilmesi bir rastlantı olmamalı.



İlginizi Çekebilir

SQL Server ve Oracle Arasındaki Farklar

Veritabanı Nedir?

Veritabanı Yöneticisi Kimdir?

NoSQL Nedir?

Veritabanının Önemi