3D Yazıcı (Printer) Nedir?

3D (3 Boyutlu) yazıcı olarak da bilinen bilgisayar destekli üretim (CAM - Computer-Aided Manufacturing) aracı, üç boyutlu yapıları imal etmek için kullanılır. Bir 3D yazıcı, tıpkı geleneksel bir yazıcı gibi, girdisini bir bilgisayardan dijital veri biçiminde alır. Bir 3D yazıcı ise ürünü kağıt üzerinde üretmek yerine, belirli bir maddeden üç boyutlu bir model oluşturur.

Eklemeli imalat, 3B yazıcılar tarafından model bitene kadar art arda malzeme katmanları ekleyerek somut nesneler oluşturmak (veya "basmak") için kullanılan yöntemdir. Halihazırda var olan bir dökümden malzemeyi yeniden şekillendiren veya çıkaran bir makineyi içeren eksiltici imalatın aksine, aditif imalat mevcut bir kalıba yeni kalıplar eklemeyi içerir. 3D yazıcılar, modelleri en baştan oluşturdukları için, eksiltici üretim cihazlarından daha verimlidir ve önemli ölçüde daha az çöp üretir.

Bir 3B modelin üretim prosedürü, nesneyi yapmak için kullanılan maddenin türüne bağlı olarak çok farklı görünebilir. Örneğin, bir plastik modelin inşası için, bir 3D yazıcı, tek tek plastik parçalarını ısıtmayı ve bunları bir araya getirmeyi (FDM - Fused Deposition Modeling) içeren, erimiş biriktirme modellemesi olarak bilinen bir teknik kullanabilir. Doğrudan metal lazer sinterleme olarak bilinen bir teknik, bir metalik nesnenin (DMLS - Direct Metal Laser Sintering) üretimi sırasında bir 3D yazıcı tarafından kullanılabilir. Bu süreçte çok güçlü bir lazerin kullanılması, toz metalden çok ince metal katmanlarının oluşmasına neden olur.

3D baskı 1980'lerden beri uygulanabilir olmasına rağmen, uygulamalarının büyük çoğunluğu büyük ölçekte ticari amaçlar için olmuştur. Bununla birlikte, son birkaç yılda, 3D yazıcılar önemli ölçüde daha uygun fiyatlı hale geldi ve artık sivil pazarda erişilebilir durumda. Teknoloji ilgi görmeye devam ederse ve genel halk için daha erişilebilir hale gelirse, insanlar bir gün 3D yazıcıları kullanarak kendi ev eşyalarını ve yedek bileşenlerini üretebilir.



İlginizi Çekebilir

Baskılı Devre Kartı (PCB) Nedir?

Silikon Çip Nedir?

Elektronik Cihazlarda Geçiş (Passthrough) Nedir?

Optik Ağ Terminali (ONT) Nedir?

Özel Santral (PBX) Nedir?