Açılışta Kendi Kendine Test (POST) Nedir?

Bir bilgisayar veya başka bir elektrikli cihaz açıldığında, POST (Power On Self Test), gerçekleştirilen bir dizi sistem testidir. Testin sonuçları dahili olarak kaydedilebilir, yanıp sönen Işıklar aracılığıyla iletilebilir veya bir ekranda sunulabilir. Bilgisayar sistemlerinde, POST işlemi, sistem önyüklendiğinde hemen başlar. Her test başarılı olursa, başlatmanın geri kalan adımları hemen gerçekleştirilir.

Bir Mac veya Windows Dizüstü Bilgisayar her başlatıldığında veya yeniden başlatıldığında, bir POST başlatılır. CPU, Bellek ve depolama aygıtlarının düzgün çalıştığından emin olmak için analiz sırasında donanım incelenir. POST sırasında bir hata oluşursa başlatma prosedürü yavaşlayabilir veya tamamen durabilir. Hata monitörde de görülebilir. POST hataları, Bilgisayarlardaki BIOS durum sayfasında sıklıkla gösterilir. Bu hatalar için "Sistem RAM'i konumunda başarısız oldu" gibi sistem mesajları veya hatalı bellek için "08" gibi belirsiz sayılar üretilebilir. Mac'lerdeki POST hataları, genellikle erişilebilir bir sürücünün bulunmadığını gösteren parçalanmış bir klasör simgesi gibi basit bir görselle temsil edilir.

Bazen POST hataları, bilgisayar arabirimi açılmadan önce bile meydana gelir. Bu durumda yanıp sönen LED ışıklar veya işitsel tonlar aracılığıyla hata kodları üretilebilir. Örneğin, başlatma sırasında hatalı Bellek karşılandığında, bir Apple iMac art arda üç ton duyar ve ardından bu tonları tekrarlamadan önce beş saniye durur. POST hataları keşfedildiğinde, her yapımcı farklı bir sayı dizisi kullansa da, Bilgisayarların çoğu da ses çıkarır.

Yalnızca bilgisayar teknisyenleri oldukça özel bir kelime olan POST kelimesini düzenli olarak kullanır. Ancak bunu bilmek, dizüstü bilgisayarlarda veya diğer elektronik cihazlarda görünebilecek herhangi bir sorun bildirimini daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır, bu nedenle bilmek yararlı bir kelimedir. Bir POST hatası bilgisayarınızın açılmasını engelliyorsa, hatanın anlamını ve kaynağını araştırmak için başka bir cihaz kullanabilirsiniz, belki de üreticinin web sitesinden. RAM modülünü silmek veya ekran kartını yeniden takmak gibi gerekli işlemleri yaptıktan sonra, bilgisayarınızı bir kez daha açmayı deneyebilirsiniz.



İlginizi Çekebilir

Tek Sıralı Bellek Modülü (SIMM) Nedir?

Geçici Olmayan Rastgele Erişim Belleği (NVRAM) Nedir?

Silikon Çip Nedir?

Özel Santral (PBX) Nedir?

Blu-Ray Nedir?