Ağ Geçidi (Gateway) Nedir?

İki ağ arasında "ağ geçidi" görevi gören donanım, ağ geçidi olarak bilinir. Ağ verilerinin girip çıkmasına izin veren bir ağ geçidi, güvenlik duvarı, sunucu veya başka bir gadget olabilir.

Bir ağ geçidi, ağdaki diğer düğümler için hem bileşen hem de koruyucu görevi görür. Ağa girmeden veya ayrılmadan önce tüm verilerin ağ geçidi bileşeninden geçmesi gerektiğinden, ağın "kenarında" olduğu kabul edilir. Ek olarak, harici ağlardan gelen verileri, dahili ağdaki cihazların anlayabileceği bir dosyaya veya algoritmaya dönüştürebilir.

Konut ağlarında bulunan tipik bir ağ geçidi stili yönlendiricidir. Yerel ağ cihazlarının İnternet üzerinden veri iletmesini ve almasını sağlar. Güvenlik duvarı, gelen ve giden bilgileri tarayarak verilerin yasa dışı veya şüpheli kaynaklardan gelmesini engelleyen daha gelişmiş bir yönlendirici türüdür. Hem donanımı hem de yazılımı kullanarak iki ağ arasındaki verileri filtreleyen başka bir aracı türü, bir proxy sunucusudur. Örneğin, bir proxy sunucusu, onaylı web siteleri listesine girişi yalnızca yerel makinelerle sınırlayabilir.

Bilgisayar donanımı yapan 1985 tarihli bir Amerikan girişimi, Gateway takma adıyla anılır. Acer şirketi 2007 yılında satın almasına rağmen, dizüstü bilgisayarlar halen Gateway markası altında satılmaktadır.



İlginizi Çekebilir

eSATA Nedir?

Tak ve Çalıştır (PnP) Nedir?

VESA Yerel Veri Yolu (VLB) Nedir?

Trackball (İztopu) Cihazı Nedir?

Dinamik Rasgele Erişim Belleği (DRAM) Nedir?