Azaltılmış Komut Kümesi Hesaplaması (RISC) Nedir?

Bir karmaşık komut seti hesaplama (CISC) CPU'su daha karmaşık yönergeler kullanırken, RISC işlemcileri daha az, daha kolay yönerge kullanır. Bir dizi temel talimatı birleştirerek, RISC bilgisayarları karmaşık komutları yürütebilir.

1990'larda ve 2000'lerin başında, bir dizi İşlemcide RISC tasarımı kullanıldı. Apple'ın neredeyse on yıldır PowerMac serisi dizüstü bilgisayarlarında kullandığı IBM PowerPC CPU, en beğenilenlerden biriydi. Apple, 2006 yılında CISC mimarisine sahip Intel İşlemcilere geçti. Günümüzde neredeyse tüm masaüstü bilgisayarlar, AMD veya Intel'in CISC CPU'larını kullanıyor.

RISC ve CISC

CISC bilgisayarlarına kıyasla, RISC işlemcileri saniyede daha az döngü gerektirir. Aynı saat hızında, RISC işlemcileri, CISC işlemcilerinden saniyede daha fazla görev gerçekleştirebilir.

CISC işlemcilerle karşılaştırıldığında, RISC bilgisayarları ardışık düzen oluşturmayı (çok sayıda komutun aynı anda yürütülmesi) daha basit hale getirir. Daha büyük olanlardan daha küçük komutları koordine etmek veya "aktarmak" daha kolaydır.

Daha az talimat depoladıkları için RISC bilgisayarlarında talimatları depolamak için CISC işlemcilerine göre daha az transistör gerekir. Sonuç olarak, RISC bilgisayarları daha fazla sayıda devre hakkında bilgi tutabilir.

Günümüzün İşlemci bileşenleri, yirmi yıl öncesine göre çok küçük bir parça, bu da daha az komut depolamayı daha az faydalı hale getiriyor. CISC CPU'ları genellikle RISC seçeneklerinden daha üstün toplam verimlilik sunar çünkü çağdaş bilgisayarlar çok çeşitli karmaşık komutları yürütür.



İlginizi Çekebilir

MHz (MegaHertz) Nedir?

LiDAR Nedir?

exFAT Nedir?

BIOS Nedir?

Thunderbolt Arayüzü Nedir?