CMOS Nedir?
Bu terim "Tamamlayıcı Metal Oksit Yarı İletken" anlamına gelir. Entegre devre yapma yöntemidir. CMOS devreleri, dijital kameralar için resim tarayıcılar, piller ve mikroişlemciler gibi çeşitli elektrikli parçalarda kullanılır.
MOSFET (Metal Oxide Semiconductor Field-effect Transistors yani Metal Oksit Yarı İletken Alan Etkili Transistörler) 'ler olarak bilinen CMOS bileşenlerindeki transistörler, "MOS" olarak adlandırılır. Terimdeki "metal" biraz yanıltıcıdır çünkü çağdaş MOSFET'lerde elektrik maddesi olarak alüminyum yerine sıklıkla polisilikon kullanılmaktadır. Her MOSFET'in, transistörün gövdesinden izole edilmiş bir geçidin yanı sıra iki kontağı ("kaynak" ve "tahliye") vardır. Kapı ve gövde arasına yeterli güç verildiğinde, elektronlar kaynak ve tahliye kontakları arasında hareket edebilir.
Her transistörde bulunan N-tipi ve P-tipi yarı iletkenlere CMOS'un "tamamlayıcı" kısımları denir. N tipi yarı iletkenlerde deliklerden veya bir elektronun olabileceği konumlardan daha fazla elektron bulunur. Elektronlara kıyasla, P tipi yarı iletkenlerde delikler daha fazladır. Devrenin nasıl kurulduğuna bağlı olarak, bu iki transistör mantık devreleri oluşturmak için işbirliği yapabilir.
CMOS Avantajları
CMOS devrelerinin elektriği etkili bir şekilde kullanma şekli iyi bilinmektedir. Durumlar arasında geçiş yapma dışında, elektrik gücüne ihtiyaç duymazlar. Tamamlayıcı transistörler ayrıca çıkış voltajını sınırlamak için işbirliği yaparlar. Sonuç olarak, sistem çok az elektrik kullanır ve çok az ısı üretir. Bu nedenle, CMOS transistörleri eski modellerin (fotoğraf sensörlerindeki CCD'ler gibi) yerini almıştır ve artık çağdaş CPU'ların çoğunda bulunmaktadır.