Doğrudan Bellek Erişimi (DMA) Nedir?

DMA, verileri önce İşlemcinin analiz etmesine gerek kalmadan bilgisayarın Belleğinden başka bir bileşene taşımak için kullanılan bir tekniktir. İşlemci, bilgisayarınızın girdiği veya çıkardığı verilerin çoğunu işlerken, bazı verilerin işlenmesi gerekmez veya farklı bir aygıt tarafından işlenebilir. DMA, bu durumlarda bilgisayarın RAM'inden harici aygıtlara veri aktarmak için daha hızlı ve daha etkili bir yöntemdir.

Örneğin, bir ses aygıtı, bilgisayarın Belleğinde tutulan verilere erişim gerektirebilir, ancak verileri işleme yeteneğine sahip olduğundan, CPU'dan kaçınmak için DMA kullanabilir. DMA özellikli video cihazları ayrıca bir Mikroişlemci olmadan sistem belleğine erişebilir ve görüntüleri işleyebilir. Verilerin önce İşlemci tarafından işlenmesini gerektiren eski sabit disklerle karşılaştırıldığında, ultra DMA sabit diskler verileri daha hızlı iletmek için DMA'yı kullanır.

Doğrudan bellek erişimini kullanmak için cihazların bir DMA kanalına tahsis edilmesi gerekir. Bağlı her cihaza, bir bilgisayardaki arayüz tipine göre farklı bir DMA kanalları koleksiyonu verilebilir. Örneğin, bir sabit disk sürücüsü ve bir PCI denetleyicisinin her ikisinin de kendi DMA kanalları koleksiyonu vardır.



İlginizi Çekebilir

GPU Nedir?

DDR (Çift Veri Hızı) Nedir?

Kompakt Flaş (CF) Nedir?

Periferik (Peripheral) Nedir?

İnce Film Transistör (TFT) Nedir?