DVD-R Nedir?

Kaydedilebilir Diskler için iki özellikten biri, DVD+R ile birlikte DVD-R'dir (Kaydedilebilir Dijital Çok Yönlü Disk). Bir kez yazılır bir format olduğundan, veriler sonsuza kadar CD'ye aktarılır ve değiştirilemez veya silinemez. İki formattan daha eski olan DVD+R'den daha fazla cihaz DVD-R'yi oynatabilir. Tek katmanlı bir DVD-R diski 4,7 GB veri veya film tutabilirken, çift katmanlı bir disk 8,5 GB depolama kapasitesine sahiptir. Bir DVD-R diskine yalnızca uygun bir DVD-R veya Hibrit (DVD-R) optik aygıt kullanılarak yazılabilir. DVD-RW, DVD-R'nin yeniden yazılabilir varyasyonunun adıdır.

Hem DVD-R hem de DVD+R DVD'leri optik olarak yazılabilir. İşlenmemiş bir disk üzerindeki ısıya duyarlı boya kaplaması, bir DVD-R sürücüsü kullanılarak lazerle bir dizi noktayla yakılır. Bu alanlar, sürücüdeki bir lazerin algılayıp kodunu çözdüğü, tıpkı profesyonelce basılmış bir DVD'deki delikler gibi, dijital verileri diske yazdırır. Kaydedilebilir DVD'lerin her iki özelliği de disk boyunca uzanan ve verileri basarken lazeri yönlendiren küçük kanallara sahiptir. Bir DVD-R'de bu oluk 140,6 kHz'lik bir frekansta sallanır (DVD+R'deki çok daha hızlı olan 817,4 kHz'in aksine), bu da diskin uygun hızda dönmesini garanti eder.

Bir DVD-R'ye bir kez yazıldıktan sonra bile diskte yer varsa, sürücü daha fazla veri eklemek için birden çok oturum yazabilir. Bununla birlikte, diske kayıt yaparken DVD-R formatı, DVD+R'den daha az kesin izleme tekniği kullanır. Bir DVD-R'de yeni bir oturum başlatılırken çok az miktarda disk alanı kaybedilir çünkü iki oturum arasındaki boşluğun daha büyük olması gerekir.



İlginizi Çekebilir

Harddisk RPM Nedir?

Mikrodenetleyici Birimi (MCU) Nedir?

Donanımında Jumper Nedir?

Açılışta Kendi Kendine Test (POST) Nedir?

Özel Santral (PBX) Nedir?