Ekran Yanması (Screen Burn) Terimi Nedir?

"Ekran yanması" olarak da bilinen ekran yanması, aynı görüntünün uzun süre sergilendikten sonra ekranda kalan artık bir görüntüdür. Ekranı kısmen veya tamamen dolduran "hayalet resim" veya görüntünün bulanık halidir.

Ekran yanması, tipik olarak, uzun süre statik kalan malzeme içeren videolar veya resimlerden kaynaklanır. Örnekler, bir Windows makinesindeki görev çubuğunu veya bir Mac'teki gezinme çubuğunu içerir. Bir TV kanalının amblemi veya bir bilgisayar oyununun bilgi ekranı olabilir. Bir akıllı telefonda ekranın üst kısmındaki ilerleme göstergesi olabilir. Bazı pikseller sürekli olarak aynı görüntüyü gösterirken diğer pikseller kayan görüntüleri gösteriyorsa geride hayalet bir resim kalabilir.

CRT'ler, plazma ekranlar ve OLED ekranlar, ekran yanmasından zarar görebilecek farklı ekran çeşitlerinden sadece birkaçıdır. Tek bir resmi izlemek için harcanan uzun süreler, CRT panelleri gibi önceki ekranlara tam anlamıyla zarar verebilir. Bu tür yanmanın neden olduğu karanlık alanlar, monitör kapalıyken bile görülebilir. Ekran yanması, aydınlatma devresinin parlaklığı azaldığında çağdaş ekranlarda yaygın olarak meydana gelir. Tek bir resme uzun süreli maruz kalma, bazı piksellerin ilgili kırmızı, yeşil ve mavi (RGB) parlaklıklarını kaybetmelerine neden olabilir. Bu, her zaman sunulanın tersi olan hayalet bir resimle sonuçlanabilir.

Likit kristaller yanmaya daha az eğilimli olduğundan, LCD ekranlarda nadiren ekran yanması görülür. Öte yandan, OLED ekranlar ekran yanmasına karşı savunmasızdır çünkü tek bir LED'in aşırı kullanılması, diğer LED'lere kıyasla parlaklığını kaybetmesine neden olabilir. Bu, bazı hücreler zaman içinde sürekli olarak aynı tonu gösteriyorsa meydana gelebilir.

Ekran Yanmasını Önleme

Tipik kullanımda, çağdaş ekranlarda ekran hasarı nadirdir. Herhangi bir ekran hasarı tespit etmeden önce birkaç hafta veya ay boyunca her gün aynı uygulamayı çalıştırmanız veya aynı istasyonu dinlemeniz gerekir. Ancak, sık sık aynı video oyununu oynuyorsanız veya aynı programı izliyorsanız, zamanla ekran yanması gelişebilir. Bilgisayarınızda görüntülediğiniz materyali değiştirerek ekran hasarını azaltabilir ve hatta belki de önleyebilirsiniz. Kullanılmadığında, monitörünüzü de kapatmalısınız. Son olarak, uyku modunu veya bir süre işlem yapılmadığında hemen başlayan bir ekran koruyucuyu etkinleştirmeniz önerilir.



İlginizi Çekebilir

Gelişmiş Tümleşik Sürücü Elektroniği (EIDE) Nedir?

Ultra Doğrudan Bellek Erişimi (Ultra DMA) Nedir?

Doğrudan Bellek Erişimi (DMA) Nedir?

ATA (İleri Teknoloji Eklentisi) Nedir?

Özel Santral (PBX) Nedir?