Genişletilmiş Gelişmiş Teknoloji (ATX) Nedir?

Bir anakartın gerçek ölçümleri, bağlantı konumlandırması, Giriş/Çıkış arabirimleri ve uyumlu güç kaynaklarının tümü ATX standardı tarafından belirlenir. Intel, masaüstü Bilgisayarlar için önceki AT standardının yerini almak üzere ATX spesifikasyonunu geliştirdi. O zamandan beri, bir dizi ATX sürümü yayınlandı ve masaüstü bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılıyor.

Anakart mimarisi, ATX standardı tarafından çeşitli şekillerde önemli ölçüde geliştirildi. Bağlantıları hemen işlemciye entegre etti ve G/Ç panelinin nerede olduğunu tanımladı. Ek olarak, İşlemci ve Bellek bağlantı noktalarını tam uzunluklu genişletme cihazlarının dışında olacak şekilde yeniden yerleştirdi. Sisteme, CPU'ya ve genişletme aygıtlarına elektrik sağlamak için uygun güç kaynaklarının bir dizi bağlantıya sahip olması gerektiğini belirtir. Gerekli kabloların uzunluğunu azaltmak için, depolama aygıtları bağlantısını sürücü bağlantı noktalarının bulunduğu yere yakın bir yere yerleştirdi. Ek olarak, ATX işlemciler ve kasalar, önceki modellere göre çerçeve içinde daha verimli havalandırma sağlar.

Herhangi bir ATX yonga seti, bir ATX kasasında çalışacaktır çünkü ATX standardı, bir bilgisayar kasasında bağlantı yuvalarının nerede olması gerektiğini belirtir. Ek olarak, bazıları daha fazla uzatma bağlantısını barındırmak için daha büyük, diğerleri ise küçük kasalara uyacak şekilde daha küçük olan bir boyut aralığı tanımlar:

  • FlexATX – 9 × 7,5 inç (229 × 191 mm)
  • MicroATX – 9,6 × 9,6 inç (244 × 244 mm)
  • ATX — 12 × 9,6 inç (305 × 244 mm)
  • Genişletilmiş ATX (EATX) – 12 × 13 inçe kadar (305 × 330 mm'ye kadar)


İlginizi Çekebilir

Stylus Kalem Nedir?

Uplink Portu Nedir?

Statik Rastgele Erişim Belleği (SRAM) Nedir?

Isı Emici Ve Fan (HSF) Nedir?

DVD+RW Nedir?