GPU Nedir?

"Grafik İşlem Birimi" (GPU) terimi kullanılmaktadır. Görsel görevleri gerçekleştirebilen bir cihaza GPU denir. Bu, hem 2B hem de 3B hesaplamaları içerir, ancak İşlemciler en çok 3B görüntüler oluştururken etkilidir.

GPU Tarihi

İlk Bilgisayarlarda İşlemci bulunmadığından, tüm genel hesaplamaların ve görsel görevlerin CPU tarafından gerçekleştirilmesi gerekiyordu. Program gereksinimleri arttıkça ve görseller daha önemli hale geldikçe (özellikle video oyunlarında) grafik oluşturmak için ayrı bir CPU gerekiyordu. NVIDIA tarafından geniş çapta erişilebilir hale getirilen ilk masaüstü İşlemcisi olan GeForce 256, 31 Ağustos 1999'da tanıtıldı. Saniyede 10 milyon piksel işleme yeteneği sayesinde, görsel hesaplamanın oldukça büyük bir bölümünü İşlemciden kaydırabildi.

GPU desteği, ilk grafik işleme biriminin başarısının bir sonucu olarak hem donanım hem de yazılım üreticileri tarafından çok geçmeden benimsendi. Anakartlara daha hızlı PCI portları eklendi ve grafik cihazlara özel oluşturulan AGP yuvası da sık sık sunulmaya başlandı.

Yazılımlarda İşlemcilerden faydalanmak için OpenGL ve Direct3D gibi yazılım Arayüzleri geliştirilmiştir. Şu anda, özel grafik bilgi işlem, bilgisayarlar, cep telefonları ve oyun platformları dahil olmak üzere çeşitli cihazlarda olağan bir uygulamadır.

İşlev

Bir GPU'nun ana işlevi, üçgenlerden oluşan 3B görüntüler oluşturmaktır. Geometrik değişikliklerin çoğunda ondalık değerler kullanıldığından, GPU'lar tamsayı hesaplamaları yerine kayan nokta işlemlerini gerçekleştirmek için oluşturulmuştur. En hızlı İşlemciler bile, özel mimarileri sayesinde GPU'lar kadar hızlı görüntü üretemezler. Modern oyun, görsel işlemeyi güçlü İşlemcilere yükleyerek uygulanabilir hale getirildi.

İşlemciler görüntü oluşturmada mükemmel olsalar da, içsel güçleri diğer görevlere de uygulanabilir. GPGPU veya grafik işleme birimlerinde genel amaçlı hesaplama, artık çok çeşitli işletim sistemleri ve yazılım uygulamaları tarafından desteklenmektedir. Örneğin, OpenCL ve CUDA kullanan yazarlar, İşlemciye grafik olmayan hesaplamalarda yardımcı olmak için GPU'yu kullanabilir. Bu, bir bilgisayarın veya başka bir elektrikli aygıtın genel verimliliğini artırabilir.



İlginizi Çekebilir

Statik Rastgele Erişim Belleği (SRAM) Nedir?

Dedicated Server Nedir?

PS/2 Nedir?

ATA (İleri Teknoloji Eklentisi) Nedir?

Ağ Geçidi (Gateway) Nedir?