IMEI Nedir?

"Uluslararası Mobil Cihaz Tanımlayıcısı", IMEI'nin kısaltmasıdır. Kablosuz bağlantısı olan her mobil aygıtın kendine özgü bir IMEI kodu vardır. Buna hücresel özellikli dizüstü bilgisayarlar, giyilebilir cihazlar, cep telefonları ve diğer hücresel veri özellikli donanım dahildir.

Bir mobil gadget yalnızca IMEI numarasıyla tanımlanabilir. Cihazdaki ayrılabilir bir karta bağlı olan UICC numarasından veya SIM karttan farklıdır. Bu, belirli bir cihazda bulunan karttan bağımsız olarak, kartın IMEI'sinin onu izlemek veya bulmak için kullanılabileceği anlamına gelir. Örneğin, telefonunuz çalındıysa ve SIM kartı değiştirildiyse, cep telefonu operatörünüz çalınan telefondan IMEI'yi kullanarak erişimi engelleyebilir.

IMEI ve Seri Numarası Karşılaştırması

Teknolojiyle ilişkili ayrı bir numara olduğu göz önüne alındığında, bir IMEI, bir kayıt numarasıyla karşılaştırılabilir. IMEI numaraları, mobil ağ operatörlerini düzenleyen küresel bir grup olan GSMA (Groupe Spéciale Mobile Association) tarafından oluşturulurken, seri numaraları üretici tarafından oluşturulur. Her mobil cihaz üreticisine, ürünlerinde kullanmaları için GSMA'dan çeşitli IMEI'ler verilir.

Kimlik numaraları için süre ve harf türleri, üreticinin takdirine bağlıdır (sayısal veya alfanümerik). IMEI numaraları her zaman 15 karakter uzunluğundadır ve numaranın geçerliliğini doğrulayan bir kontrol kodundan (veya hash) ve ayırt edici 14 haneli bir numaradan oluşur. IMEI'nin bir çeşidi olan IMEISV (IMEI Software Version), 14 haneli bir sayı + cihazın yazılım sürümü için iki sayıdan oluşur. Bir yazılım güncellemesinden sonra, IMEISV değişebilir.

  • Çoğu cihazda bulunan cihaz seçeneklerinin "Hakkında" kısmı, cihazınızın IMEI'sini incelemenizi sağlar. Sayı tuş takımının *#06# tuşuna basarak da IMEI'yi inceleyebilirsiniz.


İlginizi Çekebilir

FAT Nedir?

Altcoin Nedir?

NTFS Nedir?

AHCI Nedir?

ICCID Nedir?