Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçerik (UGC) Nedir?

İnternetin ilk zamanlarında web sitelerinin çoğu etkin değildi, bu da her sayfanın, yönetici değiştirmedikçe değişmeyen önceden belirlenmiş içeriğe sahip olduğu anlamına geliyordu. Bir veritabanından malzeme üreten dinamik web sayfaları, Web geliştikçe yaygınlaştı. UGC veya ziyaretçi tarafından oluşturulan materyal, artık Web 2.0 döneminde birçok web sayfasında ortak bir özelliktir.

Çok çeşitli platformlarda kullanıcı tarafından üretilmiş malzeme bulunmaktadır. Örneklerden biri, kullanıcıların çevrimiçi yorumlar bırakarak konular hakkında konuşmalarını sağlayan bir Çevrimiçi topluluktur. Kullanıcıların web sitesi materyallerine doğrudan katkıda bulunmalarını ve bunları değiştirmelerini sağlayan wiki'ler başka bir örnektir. Örneğin Wikipedia, dünya çapında on binlerce yazar tarafından yazılmış ve yayınlanmış bilgilere sahiptir. Kullanıcılar, Facebook ve LinkedIn gibi sosyal ağ siteleri gibi UGC web sitelerinde kişisel hesaplar oluşturabilir ve birbirleriyle bilgi alışverişinde bulunabilirler. Bu web siteleri, yalnızca kullanıcıların katkıda bulunmaları ve materyal alışverişinde bulunmaları için bir alan sağlar.

Vikilerde, Çevrimiçi topluluklarda ve sosyal ağ sitelerinde kullanıcı tarafından üretilen içerik baskınken, diğer birçok web sitesi artık hem orijinal materyali hem de UGC'yi içeriyor. Örneğin, web sitelerinde genellikle okuyucuların yazarın yazdığı yazılar hakkında geri bildirim bırakabilecekleri bir bölüm bulunur. Ziyaretçiler genellikle haber sitelerinde aşağıdaki haber makalelerine yorum yapabilirler. Bu kombinasyon siteleri, uzun vadede genellikle orijinal içeriğe göre daha fazla kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğe sahiptir. UGC, Web'i daha ilgi çekici hale getirdi ve kullanıcılara web sitesi materyallerinin üretimine aktif olarak katkıda bulunma fırsatı verdi.



İlginizi Çekebilir

Usenet Nedir?

İnternette Tünelleme (Tunneling) Nedir?

İnternet Üzerinden Ses Protokolü (VoIP) Nedir?

Webmaster Nedir?

Parked Domain Nedir?