M.2 Nedir?

M.2 biçim faktörüne sahip küçük dahili genişletme kartları, doğrudan bir sistem bağlantı noktasına takılabilir. En sık katı hal disklerinde (SSD'ler) bulunur, ancak Wi-Fi, Bluetooth veya NFC genişletme cihazları da sıklıkla eklenir. Standart olarak dört adede kadar PCI Express hattı, bir SATA konektörü veya bir USB bağlantısı için bir bilgisayar ağ bağlantısı sağlanır. Görünüm olarak bir bellek modülüne benzer şekilde, bir M.2 kartının uzun kenarı yerine kısa tarafında bağlantı noktaları bulunur.

M.2 standardı, geleneksel bir SATA arabirimi kullanan depolama aygıtlarına izin vermesine rağmen en sık NVMe SSD'lere bağlanır. Daha fazla kapasite ve daha az gecikme için, NVME diskleri çok sayıda PCI Express kanalını kullanır ve 3,5 GBps'ye kadar okuma-yazma hızları sağlar (SATA üzerinden 600 MBps ile karşılaştırıldığında).

Ölçüler ve Tuşlar

Bir anakartın M.2 yuvaları, bulundukları yeri gösteren sembollerle tanımlanan bir veya iki olukla işaretlenmiştir. "A" çentiği 8-15 numaralı pimleri alır, "B" 12-19 numaralı pimleri kaldırır, "E" 24-31 numaralı pimleri kaldırır ve "M" 59-66 numaralı pimleri kaldırır. Yuvaların desteklediği kart türleri, oluklarla gösterilir. Wi-Fi, Bluetooth veya NFC vericileri ekleyen kablosuz cihazlar, A veya E ile işaretlenmiş yuvalara yerleştirilebilir. SSD'ler, B veya M ile işaretlenmiş alanlara değişen oranlarda yerleştirilebilir; M işaretli noktalar daha hızlı diskleri barındırabilir.

M.2 kartları için normal ölçüm limiti, 4 veya 5 haneli bir sayı ile gösterilir. Sondaki iki veya üç sayı uzunluğu temsil ederken, ilk iki hane milimetre cinsinden genişliği temsil eder. Örneğin, küçük bir Wi-Fi cihazı 2230 boyutunda (22 mm genişliğinde ve 30 mm uzunluğunda) olabilirken, SSD 2280 veya 22110 boyutunda olabilir. Bir M.2 kartın ucunun anakart üzerinde eşleşen bir açıklığa oturması gerektiğinden, bir kartı takmadan önce anakartın hangi boyutlara izin verdiğini bilmek önemlidir.



İlginizi Çekebilir

HDMI Nedir?

SDRAM Nedir?

Print Server Nedir?

Optik Ortam (Media) Nedir?

Darbesiz (Non-Impact) Yazıcı Nedir?