Transistör Nedir?

Bir transistör, elektrik akımı akışının yönünü değiştiren temel bir elektrik parçasıdır. Transistörler, Bilgisayarlar veya bilgisayar motorları dahil olmak üzere entegre devrelerin temel bileşenleridir. Milyonlarca ayrı birimden oluşan mikron boyutlu yarı iletkenler, modern İşlemcileri oluşturur.

Çoğu transistörün, diğer transistörlere veya elektrikli parçalara bağlanmak için kullanılabilecek üç bağlantısı vardır. İkinci ve üçüncü terminaller arasındaki akım, birinci ve ikinci terminaller arasındaki akım değiştirilerek değiştirilebilir. Bu, bir transistörün bir iletimi açıp kapatabilen bir anahtar olarak işlev görmesini sağlar. Transistörler, "açık" veya "kapalı" durumlarında 1 veya 0'ı sembolize edebilir, bu da onları aritmetik hesaplamalar yapmak için ideal kılar, çünkü bilgisayarlar ikili olarak çalışır. Mantıksal süreçleri yürütmek için, bir dizi transistör de mantık kapısı olarak kullanılabilir.

Bilgisayar sistemlerinde sinyaller sıklıkla transistörler tarafından açılır veya kapatılır. Ancak transistörler, gönderilen elektrik miktarını da değiştirebilir. Örneğin, veri iletimini geliştirmek için bir radyo amplifikatöründe bir dizi transistör kullanılabilir. Daha güçlü uyaran, gelişmiş bir ses emisyonu üretir. Transistörler, ucuz maliyetleri ve büyük güvenilirlikleri nedeniyle ses geliştirme için büyük ölçüde vakum tüplerinin yerini almıştır.

Modern transistörler, avucunuzun içinde tutacak kadar büyük olan eski transistörlerin aksine, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçüktürler. Gerçekte, Intel'in Ivy Bridge işlemcisi 22 nanometre aralıklı Mikroişlemci bileşenlerine sahiptir. Bir nanometrenin milimetrenin milyonda biri olduğunu düşündüğünüzde bu oldukça küçük bir rakam. Bu küçücük boyut sayesinde tek bir CPU yüz milyonlarca transistör içerebilir.



İlginizi Çekebilir

Optik Ağ Terminali (ONT) Nedir?

ATA (İleri Teknoloji Eklentisi) Nedir?

Donanımda Northbridge Nedir?

ADF Nedir?

Güç Yönetim Birimi (PMU) Nedir?