Ultra Doğrudan Bellek Erişimi (Ultra DMA) Nedir?

Bir bilgisayar ve bir kayıt cihazı (tipik olarak bir sabit disk) arasında veri ileten bir bağlantı, UDMA kısaltması ile de bilinen Ultra DMA olarak adlandırılır. 133 MB/sn'ye varan hızlı iletim hızıyla, en hızlı DMA değişkeni olarak Word DMA'nın (veya WDMA) yerini alır. Diğer tüm DMA biçimlerinde olduğu gibi, İşlemciyi ve ilgili tüm maliyetleri atlayarak sistem belleğinden doğrudan veri aktarımı sağlar.

Veriler, farklı DMA protokolleri kullanılarak bir RAM'den bir sabit sürücüye Paralel ATA bağlantısı üzerinden bilgisayarlar tarafından aktarılır. Çoğu UDMA seçeneği tarafından sağlanan daha yüksek oranlar nedeniyle, sabit disklerin 40 iletkenli yerine 80 iletkenli ATA bağlantısı kullanılarak bağlanması gerekir. Bu kablodaki ek hatların tümü, paraziti azaltmak için veri hatları arasına yerleştirilen toprak hatlarıdır.

WDMA üzerinden daha hızlı veri aktarım hızları sağlamak için UDMA iki ek işlev sunar. İlk olarak, çift geçiş zamanlaması, verileri saat döngüsü başına bir kez yerine iki kez gönderir. İkinci olarak, döngüsel artıklık denetimi (CRC), verilerle birlikte bir CRC kodu üretir ve bir veri iletiminde yinelenen verileri belirlemek için bir yöntem kullanır. Alıcı cihaz, iletim sırasında herhangi bir verinin zarar görüp görmediğini belirlemek için, alınan veri ile CRC kodunu karşılaştırır ve gerekirse verinin tekrar gönderilmesini ister. Güvenilirliği artırmak için, CRC hataları sık sık meydana geliyorsa sistem yavaş çalışan bir UDMA seçeneğine geçebilir.



İlginizi Çekebilir

Ölçeklenebilir Bağlantı Arayüzü (SLI) Nedir?

Donanımında Jumper Nedir?

Parametre Rastgele Erişim Belleği (PRAM) Nedir?

Sabit Diskte Sektör Nedir?

Backside Bus Nedir?