USB-C Nedir?

2015 yılında, USB-C (Universal Serial Bus Type-C) bağlantı varyantı tanıtıldı. USB 3.1'i etkinleştirdiği için, bir USB-C bağlantısı 10 Mbps'ye kadar veri ve 20 volt veya 100 watt'a kadar elektrik iletebilir veya alabilir. USB-C bağlantısı, daha önceki USB Type-A ve USB Type-B terminallerinin aksine dengelidir, bu nedenle kabloyu yanlış takma konusunda asla endişelenmenize gerek kalmaz.

USB arabiriminin 1996 yılında tanımlanmasından bu yana, USB bağlantısı çok sayıda değişikliğe uğramıştır. USB-C adaptörü en büyük değişimi temsil ediyor. Pürüzsüz, dikdörtgen USB-A bağlantısı, USB sürümleri 1.1, 2.0 ve 3.0 için aynıydı. Mini-USB ve Mikro-USB, oluşturulmuş birçok USB-B varyantından ikisidir, ancak bunların tümü, diğer uçtaki A Tipi konektöre bağlanan yardımcı cihazlar için tasarlanmıştır. USB 3.1'in piyasaya sürdüğü Type-C bağlantısı, her iki tarafta da aynı olacak şekilde yapılmıştır.

Normal USB-C bağlantısı, Mikro USB soketiyle aşağı yukarı aynı yükseklikte olduğundan, USB-C'nin küçük veya minyatür bir biçimi yoktur. Bu nedenle cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar gibi kompakt cihazlara uygulanabilir. 100 volta kadar elektriği işleyebildiği için USB-C'yi dizüstü bilgisayar şarj bağlantısı olarak kullanmak da mümkündür. Gerçekte, USB-C bağlantılı ilk bilgisayarlar olan 2015 Apple MacBook ve Google Chromebook Pixel'de şarj fişleri yoktur. Bunun yerine, USB-C konektörü ve şarj kablosu hemen bağlanır.

USB-C bağlantıları diğer USB standartlarıyla geriye dönük olarak birlikte çalışabilse de, bir USB-C adaptörü yalnızca bir USB-C yuvasında çalışır. Bu nedenle, daha eski USB cihazları, bir USB-C - USB-A veya USB-C - USB-B dönüştürücü kullanılarak bir USB-C arabirimine bağlanabilir. Bununla birlikte, güç ve veri iletim hızı, daha düşük standartla sınırlandırılacaktır.



İlginizi Çekebilir

Repeater Cihazı Nedir?

Baskılı Devre Kartı (PCB) Nedir?

Görsel Görüntüleme Birimi (VDU) Nedir?

eSATA Nedir?

Dinamik Rasgele Erişim Belleği (DRAM) Nedir?