VDSL Nedir?

Yüksek hızlı İnternet bağlantısı, VDSL (Çok yüksek bit hızlı Dijital Abone Hattı) olarak bilinen DSL standardı ile mümkün olmaktadır. 52 Mbps'ye (saniyede 6,5 gigabayt) varan indirme hızları ve 16 Mbps'ye varan aktarım hızlarıyla, gelişmiş bir ADSL (asimetrik DSL) biçimidir (saniyede 2 megabayt).

VDSL, önceki DSL spesifikasyonlarında olduğu gibi, mevcut telefon kabloları üzerine kurulabilir ve bakır kablolar üzerinde çalışır. Bu, bir ISP'nin, bir telefonu olduğu ve ISP'nin belirlediği belirli bir aralıkta bulunduğu sürece müşterilere VDSL İnternet erişimi sunabileceği anlamına gelir. Bir ucunda bilgisayar veya ağa, diğer ucunda telefon prizine bağlanan bir VDSL modem, bağlantıyı kurar.

HDTV, video akışı ve Telefon bağlantılarının artan bant genişliği ihtiyaçları, VDSL'nin geliştirilmesiyle desteklendi. VDSL, 50 Gbps'nin üzerinde aşağı doğru aktarım hızları sunarak tüm bu bağlantıları aynı anda işlemek için yeterli kapasiteye sahiptir. VDSL, yüksek veri aktarım hızları sayesinde daha önce daha hızlı İnternet erişim hızları sağlayan kablolu İnternet şirketleriyle rekabet edebilir durumdadır.

Çevrimiçi hizmet şirketleri, VDSL'nin ilk tekrarı olan 2004 onaylı ITU standardı G.993.1'i hâlâ sıklıkla sunmaktadır. VDSL2 (ITU standardı G.993.2), 2006 yılında piyasaya sürülen ve 100 Mbps'lik simetrik indirme ve aktarım hızları sağlayan yükseltilmiş bir varyanttır. Çok sayıda sistem için yüksek hızlı bağlantılara ihtiyaç duyan işletmelere ve diğer gruplara sıklıkla VDSL2 verilir.



İlginizi Çekebilir

Sosyal Ağ Oluşturma (Social Networking) Nedir?

İnternette Tünelleme (Tunneling) Nedir?

İnternette Sahtekarlık (Spoofing) Nedir?

Geniş Alan Bilgi Sunucusu (WAIS) Nedir?

Sosyal Medya Pazarlaması (SMM) Nedir?