Webhook (Web Kancası) Nedir?

Web kancası, web sitesi verilerini göndermek için de kullanılan HTTP ağı üzerinden gönderilen bir olay bildirimidir. Veriler genellikle belirli bir Adrese "yüklenir" ve bir POST isteği olarak gönderilir. POST isteğinin verileri, URL tarafından belirtilen komut dosyasının adresindeki bir komut dosyası tarafından işlenir.

Çevrimiçi uygulamalar, akıllı telefon uygulamaları ve PC yazılım uygulamaları dahil olmak üzere herhangi bir uygulamada web kancaları bulunabilir. "HTTP tetikleyicileri" olarak da bilinen web kancaları, HTTP üzerinden gönderilen ve belirli oluşumlara yanıt olarak oluşturulacak şekilde tasarlanabilen olay uyarılarıdır. JSON ve XML kodlaması sıklıkla kullanılsa da, kodlayıcı verileri uygun gördüğü şekilde düzenleyebilir.

Bir web sunucusundaki eşdeğer yazılım, belirli bir Adrese gönderilen POST verilerini ayrıştırır. Komut dosyasını yazmak için PHP, JSP veya C# gibi birçok sunucu tarafı programlama dilinden biri kullanılabilir. Verileri bir veritabanında depolamak, belirli bir yere yazmak veya yeni bilgileri kaynağa geri göndermek gibi bir veya daha fazla görevi yerine getirebilir.

Web kancalarının birçok farklı kullanımı vardır. Yazılım programlarının etkinleştirilmesi ve durdurulması, müşteri bilgilerinin yükseltilmesi, yazılım hatalarının yazarlarının uyarılması ve satış şirketlerinin uyarılması birkaç örnektir. Daha da iyisi, bazı web siteleri, kullanıcıların belirli olaylar gerçekleştiğinde bir Adrese bilgi iletmesine izin veren Arayüzler sunar. Kodlayıcılar, çevrimiçi klasörlerinde tutulan projelerde yapılan değişiklikleri izlemek için bir bildirimi etkinleştirebilen olayların bir listesini sunan GitHub'ı kullanabilir.

Web kancaları yararlı bir yardımcı programdır, ancak çalışabilmeleri için veri sağlayıcı ve web sunucusunun İnternet üzerinden bağlanması gerekir. POST verilerini tanımlayabilen ve işleyebilen bir uygulamanın da hedef Adresteki sunucuda bulunması gerekir. Komut dosyası veya İnternet bağlantısı kullanılamıyorsa geri arama çalışmaz.



İlginizi Çekebilir

Parked Domain Nedir?

VDSL Nedir?

UDP (Kullanıcı Datagram Protokolü) Nedir?

PPS (Satış Başına Ödeme) Nedir?

Çoklu Oturum Açma (SSO) Nedir?