Yazılıma Nereden Başlanmalı

Yazılımlar hayatımızın her anında karşımıza çıkmaktadır. Bindiğiniz arabada, kullandığınız telefonda, oynadığınız oyunda, şirketlerde işlerinizi yaparken..

Eğer sizde yazılıma merak sardıysanız ve yazılımcı olmaya karar verdiyseniz sizlere nereden başlayıp nasıl bir yol izlemeniz gerektiği ile ilgili bazı bilgiler paylaşacağız.

Öncelikle şunu söylemekte fayda var. Birçok yazılımcı bu işe ilk başladığında (yani kod yazmaya) bu işi beceremeyeceğini düşünmüştür. Bazı konuları anlamakta sıkıntı çekmiştir.

Başlangıçta herşeyin zor veya kafa karıştırıcı olduğu hissine kapılmıştır. Ama zamanla bu durum değişcektir. Şunu unutmayın yazılım kolay bir iş değildir. Emek harcamanız ve vakit ayırmanız gerekmektedir. Eğer bu işe emek harcarsanız sonuçlarını alırsınız.

Yazılıma Hangi Dil İle Başlamalıyım?

Günümüzde birçok yazılım dili mevcuttur. Bu durum sizin için kafa karışıklığına sebep olabilir. Burada seçim yaparken bazı kriterleri göz önüne almanızı öneririz..

  • Seçeceğiniz dil çalıştıracağınız platformda yüklü geliyor mu ?
  • Bellek yönetiminde ne kadar başarılı ?
  • Öğrenme kaynakları yeterli mi ?
  • Dünya'da bu dili kullanan topluluklar ile iletişim kurabilme durumum nedir ?
  • Diğer diller ile entegrasyonu ne seviyede ?
  • İş bulmada avantajı var mı ? (Eğer yazılım öğrenip tam zamanlı bir işte çalışacaksanız)

C#.Net ve Java bu kriterlere göre daha ön plana çıkmaktadır.

Burada bilmeniz gereken en önemli husus ise yazılıma yeni başlayan birinin yazmaya başladığı dilin kendi özelliklerinden önce temel programlama bilgisini öğrenmesi gerektiğidir. Sağlam bir temele sahip olduğunuzda kolayca yeni dillere ve teknolojilere geçebilirsiniz. Zaten bildiğiniz dilden farklı diller öğrenmeye başladığınızda birçok şeyin temelde aynı veya çok benzer olduğunu göreceksiniz.

Yazılım Öğrenmek İçin Ne Kadar Zaman Ayırmalıyım?

Yazılımcı olmak istiyorsanız bu işe vakit ayırmalısınız. 30-40 saatinizi ayırarak yazılımcı olamazsınız. Yazılım işinde belli bir seviyeye gelmeniz için her gün önemli miktarda vakit ayırmanız ve en önemlisi disiplinli bir şekilde çalışmanız gerekmektedir. Unutmayın kolay olsa herkes yapardı !

Yazılım Geliştirmeyi Sadece Kod Yazmak Olarak Düşünmeyin

Birçok kişi yazılımcıların program yazarken sadece ekrana bakıp kod yazdığını düşünmektedir. Bu durum yanlış bilinmektedir. Herşeyden önce yazacağınız kodun tasarlanması, mimarisinin yapılması gerekmektedir. Bunu yapmazsanız sürekli yazdıklarınızı düzeltmek veya baştan yazmak durumu ile karşılaşırsınız. Bu yüzden mimari çok önemlidir. Ayrıca programlamada hata yakalamayı öğrenme ve düzeltme başlı başına ayrı bir konudur. Yazılan uygulamaların test edilmeside çok önemlidir. Test tekniklerini öğrenmeniz de size fayda sağlayacaktır.

Algoritmaların Önemi

Birçoğumuz lise veya üniversitede algoritma konusu ile ilgili ders almıştır. Bu dersi alanların önemli bir kısmı bunun günlük hayatta ne işe yarayacağı ile ilgili soruları kendine sorar. Eğer yazılımcı olmaya karar verdiyseniz algoritmanın ne işe yaradığını öğrenmeye başlayacaksınız demektir. Algoritma olarak da bilinen bir dizi talimatın tanımlanması, yazılım geliştiricilerin yaptığı en temel şeylerden biridir. Burada kendi yaptığınız veya tüm yazılım dünyasının kabul gördüğü algoritmaları anlamak ve uygulamak kişinin mantıksal düşünce süreçlerini iyileştirecek ve yazılım çalışma zamanlarında ortak işlemlerin nasıl uygulanabileceğini kavrayacaktır.

Başkaları tarafından yazılmış kodları okumaya çalışın

Bir program yazarken mutlaka takıldığınız yerler olacaktır. Bu durum internetten başka kişilerin neler yaptığına bakma ihtiyacınızı doğurur. Bu yüzden bir yazılımcı olmanın en önemli özelliklerinden birisi diğer insanların kodlarını okumayı öğrenmektir. Kaynak kodları inceleyerek bir uygulamanın veya uygulama içindeki bir bölümün nasıl çalıştığını öğrenebilirsiniz. Bu, daha deneyimli yazılımcıların işleri nasıl çözdüğünü görmenize yarar. Orada gördüğünüz kısma kendiniz eklentiler yapıp uygulamanızı geliştirebilirsiniz.



İlginizi Çekebilir

SaaS Nedir?

P2P Nedir?

CRM Nedir?

Nesnelerin İnterneti (iot) Nedir?

Typescript Nedir?