C# Hakkında Genel Bilgiler

Bilgisayar programlamada yeniyseniz ve hangi programlama dilinden öğrenmeye başlayacağınız ile ilgili kafanızda soru işaretleri varsa, sizlere en popüler dillerden biri olan C# (C Sharp) 'ın genel özelliklerinden bahsedeceğiz. Bu programlama dili neden bu kadar popüler ? Hangi alanlarda kullanılmakta ? Diğer dillere oranla sizlere ne tür faydalar sağlayabilir bunları anlatmaya çalışacağız.

C# Nedir ?

C#, kısaca tanımlamak gerekirse, çok çeşitli işleri gerçekleştirmek için kullanılabilen modern, genel amaçlı bir programlama dilidir. Microsoft tarafından yaratıldığı için C#, öncelikle Windows .NET frameworkü ile tam uyumludur. Fakat günümüzde birçok farklı platformlarda da uygulanabilir. Bu oldukça çok yönlü dil, Nesne yönelimli Programlama Dili (OOP - Object Oriented Programming) olduğundan, kullanımı kolay, güvenilir ve yönetilmesi kolaydır.

C# 'ın Kısa Tarihi

C# 'ın ilk versiyonu, 3 yıllık bir çalışmanın sonunda 2002 yılında Microsoft'un .NET platformunun (framework - yazılım çatısı) bir parçası olması için Danimarkalı bir yazılım mühendisi olan Anders Hejlsberg ve ekibi tarafından tasarlanmış ve geliştirilmiştir.

Hejlsberg, daha öncesinde Turbo Pascal, Delphi, Visual J++' nın tasarımında da yer almıştır.

1999 yılında proje başladığında dile "Cool" (C-like Object Oriented Language - C benzeri Nesne Yönelimli Dil) adı verilmiştir. Fakat daha sonra telif hakları sebebiyle ismi C# (C Sharp) olarak değiştirilmiştir.

# (Sharp - Keskin) işareti, müzik te kullanılan bir semboldür. Müzik perdesinde yarım ton daha yüksek nota anlamına gelir. Bu sembolün konulma sebebi C++ programlama diline göndermedir.

C++ dilindeki "++" ifadesi yazılımda değişkenin kendisine söylenen işlemden sonra bir arttırılması anlamına gelir. Bu yüzden "C++" programlama diline verilen ad, "C" dilinin bir ileri versiyonu olduğunu belirtmek amacıyla yapılan bir gönderme şeklindedir. # ise dikkatli bakılırsa iki satır halinde "++" ifadesini barındırır. Bu yüzden C# dilinin, C++ 'ın bir ileri versiyonu olduğu (müzik ve kodlama sembolleriyle) ima edilmektedir.

Dil ilk kez yayınlandığında, ondan yaklaşık 5 yıl daha yaşlı olan Java'nın yaratıcısı James Gosling, bu dili Java'nın bir taklidi olarak suçlamıştır. Ayrıca çeşitli programlama dillerinde kitabı olan yazarlar, dilin hiçbir yenilik getirmediği ve Java'yı tekrarladığını belirtmiştir. Fakat dili yaratan ekip bunu red ederek dilin Java 'dan farklı olduğunu belirtmiş, C++ ile daha fazla ortak noktası olduğunu söylemiştir.

İşin aslı, Microsoft 1999-2002 yılları arasında bu programlama dilini kendi kullanımları için yaratmıştır. Başlangıçta C#, Java Script ile birlikte kullanılan Java programlama diline yanıt olarak Visual Studio 2002 (IDE - Program Geliştirme Platformu) ile birlikte yayınlanan bir programlama diliydi. Hem C# hem de Java, kişisel bilgisayarların (PC) yaygınlaşması ile kullanılmaya başlanan programların yazılması üzerine rekabet halindeydi. Bu 2 programlama dili, C# farklı bir tarafa yönelmeden (v2.0 ve sonrası) önce birbirlerinden büyük ölçüde esinlendiler.

Birkaç yıl sonra dilin 2.0 versiyonu piyasaya sürüldüğünde, Java ve C# dillerinin birbiri ile olan farklılıkları daha net bir şekilde ortaya çıkmıştır.

C# Nerelerde Kullanılır ?

C# öğrenmesi kolay dillerden bir tanesidir. Bu yüzden programlamaya yeni başlayanlar için C# tercih edilecek bir dilir. Birçok uzmana göre başlangıç seviyesindeki programcıların dili kolay kavradığını ve hızlı bir şekilde ilerlenebildiğini belirtmektedir. Bunun nedeni, C# 'nın yüksek seviyeli, yani okumanın ve yazmanın kolay bir dil olduğudur.

C# ile genel amaçlı programlama dillerinde olduğu gibi farklı platformlar için uygulamalar oluşturulabilir. Bunlara örnek olarak mobil uygulamalar, masaüstü uygulamalar, bulut tabanlı servisler, web siteleri ve oyunlar gösterilebilir.

Dil, Microsoft tarafından yaratıldığı için özellikle Windows işletim sistemi ile tam uyumludur. Bu yüzden bu platformda çalıştırılacak uygulamalar için yazımı büyük kolaylıktır.

Nesne yönelimli programlama özelliğine sahip olduğu için, web platformunda çalıştırılacak uygulamalarda (Web site, web servis..vb) yazılımcılara kolaylık sağlamaktadır. Bu sayede profesyonel ve dinamik uygulamalar yazılmaya olanak sağlar.

Piyasada en çok kullanılan oyun motorlarından biri olan Unity, C# dili ile tam uyumludur. Bu sayede Windows platformunda çalışacak oyunlar, mobil oyunlar veya konsol oyunları geliştirmeye meraklıysanız C# öğrenmek sizin için çok faydalı olacaktır.



İlginizi Çekebilir

Api Nedir?

Json Nedir?

Java'nın Başlangıç Hikayesi

C Dilinin Doğuşu

Html Tarihçesi